U bent hier

Competentiewoordenboek Acerta

Acerta ontwikkelde een competentiewoordenboek met 53 competenties dat gratis toegankelijk is. Elke competentie bevat gedragsvoorbeelden, interviewvragen, een indicatie van ontwikkelbaarheid en coachingsadviezen.


Commentaar van een expert

"Dit competentiewoordenboek gebruik ik vaak als voorbeeld in mijn opleidingen. Ook al omdat het gratis online beschikbaar is. Maar vooral ook omdat het inhoudelijk goed is. Het is een onderbouwd woordenboek met de meest courante competenties en definities die gangbaar zijn. Een goed competentiewoordenboek moet zich toespitsen op eenvoudige gedragscompetenties die je kan waarnemen in concreet gedrag en dit is hier het geval. Er zijn ook niet te veel competenties in opgenomen. Het gaat om duidelijke en eenvoudige gedragsindicatoren. Uiteraard is het feit dat het beschikbaar is in meerdere talen, waaronder het Arabisch (!), een grote meerwaarde. Alhoewel. Wat ik zelf niet meer doe vanuit praktische ervaring, is het gebruik van niveaus bij gedragscompetenties. Waar ik ook afhaak, en een beetje van huiver, is de handleiding naar ontwikkeling en coaching. Dit is zo individueel, dat je dit niet in een handleiding kan gieten. Het wekt de indruk dat coachen bestaat uit kant-en-klare oplossingen waardoor leidinggevenden te weinig investeren in een echt coachingsgesprek.

Conclusie: één van de betere competentiewoordenboeken die dan nog gratis online beschikbaar is in meerdere talen. Maar zoals vele van deze tools: jammer van de ontwikkelactiviteiten en coachingsadviezen, deze wekken verkeerde verwachtingen."

Nicolas Desmet

Ontwikkeld door: 

Acerta

Instroom