U bent hier

Leiderschap

Toolbox 'Leidinggeven aan jongeren'

In samenwerking met BDO en met de steun van ESF Vlaanderen, ontwikkelden enkele onderzoekers van de KU Leuven een gratis toolbox om leiding te geven aan jongeren. Dr. Jana Deprez van de KU Leuven licht toe: “De laatste jaren horen we meer en meer tegenstrijdige boodschappen in de pers. Jongeren zijn veeleisend en ambitieus, of lui en ongeïnteresseerd; hebben hoge verwachtingen, of willen vooral zo weinig mogelijk werken. HR-verantwoordelijken en leidinggevenden proberen zich aan te passen aan deze tegenstrijdige boodschappen, maar weten niet goed hoe. We deden een analyse van alle generatiestudies van de laatste zestig jaar, maar de meeste stereotypen zowel over ouderen als jongeren zijn eerder fabeltjes dan dat ze op de werkelijkheid gestoeld zijn. Jongeren vandaag blijken geen fundamenteel andere dingen te verwachten dan jongeren van vroeger. Medewerkers en leidinggevenden stimuleren om een open dialoog met elkaar op te bouwen is de beste manier om deze negatieve stereotypering te overwinnen.”

Aan de hand van de digitale toolbox krijgen jonge medewerkers en leidinggevenden enkele handvatten aangereikt om de dialoog samen op te starten of te onderhouden. Elk onderdeel voor medewerkers heeft een tegenhanger voor leidinggevenden. Leidinggeven is namelijk een dynamiek tussen volgen en leiden, of van geven en nemen. Gebruikers kunnen individueel aan de slag, of in team. Een HR-roadmap licht toe hoe je de toolbox kan integreren in bestaande HR-praktijken. Geprikkeld om meer te weten? Ga dan naar: https://gratistoolbox.wixsite.com/jongeren

Voor wie? 

Leidinggevenden en hun (jonge) medewerkers

Ontwikkeld door: 

KULeuven

Leiding geven

Vragenlijst gedeelde diagnose raad van bestuur

Deze vragenlijst helpt om een beeld te krijgen van de rolverdeling tussen raad van bestuur, algemene vergadering en directie.

 

Voor wie? 

Alle medewerkers en bestuurders.

Ontwikkeld door: 

Acerta Training & Consult

Thema's:

Visie op organisatie en HR

Bestuursbarometer

Hoe ver staat je organisatie op het vlak van goed bestuur? Deze checklist geeft je snel een eerste zicht en kan helpen bepalen welke thema's prioritair aangepakt moeten worden. 

Voor wie? 

Bestuurders, verantwoordelijken en alle medewerkers.

Ontwikkeld door: 

Hefboom Consult

Thema's:

Visie op organisatie en HR

Goedbestuur.be: evalueer je raad van bestuur

Goedbestuur.be wil een praktisch, gratis en kwaliteitsvol zelfevaluatie-instrument aanreiken voor de directie en de raad van bestuur van elke social profitonderneming.

Op basis van uw deelname krijgt u een rapport op maat van uw onderneming die u in staat stelt om over het bestuur in de organisatie te reflecteren, het te bespreken, te evalueren en eventueel bij te sturen. Het is ook een ideale manier om zich te benchmarken ten opzichte van andere organisaties.

De deelname aan de tool is bovendien volledig gratis en beschikbaar voor de social profit in heel België.

www.goedbestuur.be

 

Ontwikkeld door: 

Koning Boudewijnstichting, Verso en Unipso.

Thema's:

Visie op organisatie en HR

Test: Hoe dienend is jouw leidinggevende?

Hoe dienend is jouw leidinggevende? Is hij er voor jou of ben jij er voor hem/haar? Stuurt hij op details of ervaar je vooral vrijheid? Doe de test en je weet het in 15 minuten.

Deze vragenlijst kan je gebruiken om anoniem feedback te geven/krijgen op de relatie tussen leidinggevende en werknemer. Waar kan je nog in groeien? Wat doe je alvast goed?

Ontwikkeld door: 

Roeland Broeckaert (roeland@roedelconsult.be)

Leiding geven

Vragenlijst dienend leidinggeven

Een heldere en werkbare methode om na te gaan hoe het is gesteld met het dienend leiderschap in je organisatie. Deze vragenlijst aan je medewerkers stelt scherp wat er binnen de organisatie goed loopt én wat beter kan. Krijgen ze voldoende autonomie om het werk uit te voeren, maar kunnen ze tegelijk rekenen op de nodige ondersteuning? Heeft de chef oog voor het proces en de interne tevredenheid en niet alleen voor het resultaat? Dan kom je dicht in de buurt van dienend leiderschap. 


Commentaar van een HR-expert

"Ik heb deze tool nog niet gebruikt, maar vind het wel een interessante manier om de leidinggevende feedback te geven omtrent de wijze waarop hij door zijn team als leidinggevende ervaren wordt." - Bart Moens


 

Voor wie? 

Leidinggevende, HR-medewerker, ...

Ontwikkeld door: 

Roedelconsult

Leiding geven

Naar een goede relatie met je baas

Leukere taken krijgen, een betere werksituatie creëren, de relatie met je leidinggevende versterken en je blijven ontwikkelen. Je krijgt het voor elkaar door verstandig met je leidinggevende om te gaan.

Schouten & Nelissen, KU Leuven en Instituut Gak bouwden een wetenschappelijk onderbouwde website uit om het hele team op weg te helpen.

psychosociale risico's 600px.jpg

Op de site kan je je in het hoofd plaatsen van de medewerker of van de leidinggevende. Dat verhoogt al je inlevingsvermogen! Verder vind je er vragen over jouw communicatiestijl, tips om met je leidinggevende te communiceren en typologieën van leidinggevenden. Veel info op één plek!

De LCD-toolkit / stappenplan voor participatie bij opzetten van projecten

Goeie projecten bedenk je niet alleen van achter je bureau. De LCD-toolkit van Demos biedt je een stappenplan voor een participatieve manier van werken in het uitwerken van bv. HR- en andere projecten.

De toolkit schetst een kader dat je zal helpen om een project op een participatieve manier vorm te geven. Je kan de toolkit opvatten als een stappenplan met verschillende werkvormen. Je volgt de verschillende stappen en kiest de werkvormen die je wil gebruiken. 

De LCD-toolkit is een interactief pdf-document. Je kan het gratis downloaden op de website van Demos. 

Ontwikkeld door: 

Démos, het kenniscentrum actief in kader van het Vlaams Participatiedecreet. Met dank aan Socius voor de tekst en uitleg.

Werkboekje HRM-Cockpit voor uitbouwen duurzaam en mensgericht HRM-beleid

Uit wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van personeelsverantwoordelijken blijkt dat een duurzaam medewerkersbeleid leidt tot gelukkigere medewerkers en betere resultaten binnen de organisatie.Alleen weten we niet goed hoe die betere resultaten tot stand komen en wat het effect van een goed medewerkersbeleid juist inhoudt. De HRM-Cockpit is een instrument en methodologie voor het bepalen van de kritische succesfactoren op weg naar een duurzaam HRM. Het werkboekje is een eerste opstap. Je kan het volledige boek hier gratis downloaden. Of indien je graag kort wat meer wil weten over de HRM cockpit kan je hier de powerpoint presentatie downloaden. 


Commentaar van een HR-expert

"Deze tool is vooral gericht op HRM-professionals. Wat ik er sterk aan vind, is dat je methodisch aan de slag kan gaan met je organisatie, vertrekkende vanuit de impact die je zelf wil bereiken op vlak van people, planet, profit. Uitstekende kwaliteit!" - Roeland Broeckaert 


 

Voor wie? 

Leidinggevenden en personeelsverantwoordelijken binnen de social profit en de publieke sector.

Ontwikkeld door: 

Het ESF- project HRM Cockpit.

Flexwerkscan geeft je organisatie inzicht in "het nieuwe werken"

Je wil graag Tijds – en PlaatsOnafhankelijk Werken (TPOW) invoeren (of je bent net gestart)? Dan is de flexwerkscan iets voor jou. De flexwerkscan geeft niet alleen tips maar ook aanbevelingen waar je rekening mee kan houden bij de implementatie.

Met deze tool ga je eenvoudig en overzichtelijk na hoe goed je organisatie scoort op het vlak van het nieuwe werken. Bovendien leer je welke stappen je verder kan ondernemen om het nieuwe werken in de toekomst nog beter toe te passen.

Voor wie? 

Alle socialprofitondernemingen
 

Ontwikkeld door: 

De Flexwerkscan werd ontwikkeld door volgende organisaties

Antwerp Management SchoolFlanders SynergyVlaams Insitituu voor Mobiliteit

Visie op organisatie en HR