U bent hier

Maak werk van een gezondheidsbeleid

Dat er een verband is tussen werk en gezondheid, staat vast. Werknemers zijn de ruggengraat van een onderneming: als ze gezond zijn, presteren ze vanzelf beter. Maar omgekeerd geldt hetzelfde: een aangename werksfeer komt het welzijn van de werknemers ten goede. Hoe kunnen gezondheid en werk elkaar nu precies versterken? Hoe kan de werkomgeving gezondheid stimuleren en het volle potentieel van werknemers naar boven brengen? Of concreter: hoe bouw je een preventief gezondheidsbeleid uit?

Voor Gezond Werken is een samenwerking tussen werknemers en leidinggevenden nodig. Om zo een werkomgeving te creëren die de gezondheid, veiligheid en het welzijn van alle werknemers voortdurend beschermt én bevordert. Zo moet de werkomgeving werknemers bijvoorbeeld stimuleren om gezonde keuzes te maken, want daar pluk je als onderneming automatisch de vruchten van!

7 stappen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven, hét expertisecentrum in Vlaanderen dat relevante informatie over gezondheidsbevordering op het werk bundelt en een brug vormt tussen theorie en praktijk, biedt je de nodige antwoorden. Zo worden ondernemingen ondersteund en geïnspireerd om de gezondheid van hun medewerkers een flinke boost te geven. Meer info, net als het 7-stappenplan om tot een preventief gezondheidsbeleid te komen, vind je op de website www.gezondwerken.be.

Gezondheidscoach

Daarnaast kan je als onderneming onmiddellijk de daad bij het woord voegen en een beroep doen op een bedrijfscoach die samen met jouw onderneming een preventief gezondheidsbeleid uitwerkt. Hierbij doorloop je stap voor stap een volledig traject met als einddoel een gedragen, preventief gezondheidsbeleid met de thema’s voeding, beweging, sedentair gedrag, roken, alcohol en drugs en mentaal welbevinden op de werkvloer dat alle werknemers meeneemt.

Extra pluspunt: momenteel geniet je onderneming een terugbetaling van jouw bedrijfscoach, waardoor ze slechts een beperkt bedrag moet betalen.  

Vlaams minister Jo Vandeurzen lanceerde op dinsdag 5 december 2017 het project ‘Gezond op de werkvloer’. Het project past binnen het strategisch plan ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’ van de Vlaamse overheid. Ondernemingen kunnen beroep doen op coaches die hen begeleiden bij het opstarten van een preventief gezondheidsbeleid op de werkvloer, complementair aan initiatieven die al gebeuren in het kader van de welzijnswetgeving. Het gaat om gezondheidsbevorderende initiatieven binnen de thema’s voeding, beweging, sedentair gedrag, roken, verdovende middelen en mentaal welbevinden.

Ondernemingen kunnen voor de coaching een gedeeltelijke terugbetaling krijgen. Via www.gezondopdewerkvloer.be kunt u hiervoor een aanvraag indienen. U betaalt dan nog slechts 500 euro voor een begeleidingstraject van 20 uren. De Vlaamse overheid betaalt de overige kosten voor een bedrag van 1000 euro.

Meer weten over een preventief gezondheidsbeleid, het project Gezond op de werkvloer, of wil je advies over alle aspecten van gezondheid op het werk? Of vraag je graag een subsidie aan voor een bedrijfscoach? Hiervoor kan je terecht bij Karlien Devloo, projectcoördinator Gezond op de werkvloer via bedrijfscoaching@gezondleven.be of +32 2 421 09 62.

Welzijn en gezondheid