U bent hier

Workshop 'Werk maken van duurzame loopbanen' - VOLZET

Datum: 
19-06-2018
Plaats: 

Het Achterhuis, Diksmuidestraat 41, Gent. 

Prijs: 
€15

Op een krappe arbeidsmarkt moet je huidige en toekomstige medewerkers aan je organisatie weten te binden. Ze zullen fier en betrokken zijn als je aan hun toekomst denkt en met hen rekening houdt. Want gelukkige medewerkers, die blijven zeker. HRwijs en haar partners hebben HR-instrumenten om een duurzaam loopbaanbeleid op touw te zetten. Kom ze mee uitproberen op 19 juni in Gent. 

> Instrumenten om uit te kiezen

Je krijgt de kans om tijdens de workshop nader kennis te maken met drie instrumenten. Kies in elke ronde 1 sessie en stel op basis van jouw interesses je eigen programma samen!

Ronde A

 1. De transfermatrix: hoe zorg ik ervoor dat opleiding rendeert? (door VIVO)
  We investeren veel (tijd en geld) in het opleiden van medewerkers.  Alleen lijkt dit niet altijd het verhoopte resultaat te hebben. Tijdens deze sessie gaan we aan de slag met ‘de transfermatrix’. Wat kan je doen om de ideale omstandigheden te creëren om wat je leerde op de werkvloer ook toe te passen?
   
 2. Werving: checklist voor het opstellen van een leesbare vacature (door Verso/HRwijs)
  Een checklist om vacatures aan af te toetsen. Met eenvoudige aanpassingen of herschikkingen maak je je vacature helder, duidelijk en leesbaar. Zo leren kandidaten jouw verwachtingen kennen en kunnen ze zich een beeld vormen van de functie. Breng een eigen vacature mee en ga ermee aan de slag.
   
 3. Functioneren: de Talentenkaartjes van Luk Dewulf (door Verso/HRwijs) 
  Wat zijn jouw talenten of die van je team? Hoe haal je meer uit deze talenten? Waar komen bepaalde talenten helemaal tot hun recht? Wanneer kom je met je talent in de problemen? Wat doe je met de dingen waar je echt niet goed in bent? De Talentenkaartjes van Luk Dewulf met 40 duidelijk omschreven talenten en hefboomvaardigheden helpen je om aan de slag te gaan.

Ronde B

 1. Personeelsbeleid: de HRscan (door Verso/HRwijs) 
  De HRscan gaat in op 8 aspecten van je personeelsbeleid en stelt je daarover meerkeuzevragen. De antwoorden op die vragen geven een eerste beeld van de sterktes en werkpunten voor jouw organisatie.
   
 2. Werken aan doorgroeimogelijkheden met POP (persoonlijke ontwikkelingsplannen) (door VIVO
  Tijdens het POP-gesprek bespreken medewerker en leidinggevende de ontwikkelwensen en -mogelijkheden van de medewerker.  Samen leg je concrete ontwikkeldoelen en prioriteiten vast. En maak je praktische afspraken. Het resultaat van dit gesprek is een persoonlijk ontwikkelingsplan. Met behulp van een POP-sjabloon stellen we je in staat dit gesprek voor te bereiden, te voeren en op te volgen.
   
 3. Job- en teamcrafting (door Verso/HRwijs) 
  Stress en burn-out, automatisering en digitalisering, de vraag naar langer werken, ... Medewerkers staan vandaag flink onder druk. Om hun job haalbaar te houden, moeten ze die voor een groot deel zelf kunnen invullen en op maat maken van hun talenten en ambities. We spreken dan van jobcrafting. Werken we allemaal samen aan zo’n betere werkplek, dan gaat het over teamcrafting. In deze sessie gaan we na hoe je werk kan maken van job- en teamcrafting.

Ronde C

 1. Gezondheidsbeleid: de gezondheidsmatrix (door het Vlaams Instituut Gezond Leven)
  Ben je als organisatie bezig met gezondheidsacties of wil je hier graag mee starten? Dan is het van belang om na te gaan of deze acties gericht zijn op de verschillende niveaus in je organisatie. De gezondheidsmatrix kan je gebruiken om de huidige gezondheidsacties in je organisatie in kaart te brengen of om de nodige acties of een specifieke doelstelling in het gezondheidsbeleid van je organisatie op te lijsten.
   
 2. Bijsturing: traject 'Het kan beter' (door Rotonde vzw
  Het traject 'Het kan beter' beschrijft hoe Rotonde vzw omgaat met medewerkers die niet optimaal functioneren of waarvan er signalen zijn dat het niet optimaal verloopt. Het traject beschrijft de gesprekken en de stappen die ondernomen worden en bestaat uit 3 fasen: een signaalfase, een verbeterfase en een beoordelingsfase. 
   
 3. Innovatieve arbeidsorganisatie: 'Werkblokken' (door Flanders Synergy
  'Werkblokken' (www.werkblokken.be) is een simulatiespel van Flanders Synergy dat op een speelse manier het verschil aantoont tussen een klassiek georganiseerde organisatie en een innovatieve arbeidsorganisatie. Hierdoor is het een laagdrempelige en handige tool voor organisaties die zich in een transitie bevinden of eraan willen beginnen. In deze sessie laten we je kennismaken met het spel en zijn effecten.

> Programma

12u - 12u45

Onthaal met broodjeslunch. Je kunt ook kennismaken met de projecten ‘Ieder talent telt’ en ‘Talentoscoop’. 

12u45 - 13u

Inleiding door Verso / HRwijs

13u - 16u10

Je volgt 3 beknopte werksessies. In elke sessie krijg je eerst een korte voorstelling van de tool en vervolgens ga je na of en hoe je dit instrument kan gebruiken in je eigen organisatie

 • 13u: ronde A
 • 14u: ronde B
 • 15u: ronde C

16u10 - 16u30

Afronding: wat nu? Hoe verder?

> Praktisch

 • Dinsdag 19 juni 2018 van 12u tot 16u30.
 • Kostprijs: 15 euro (om de kosten van zaalhuur en catering te dekken).
 • Locatie: Het Achterhuis, Diksmuidestraat 41, Gent (www.hetachterhuis.be, achter het NMBS-station van Gent-Sint-Pieters).
 • Doelgroep: directies, leidinggevenden of stafmedewerkers van socialprofitorganisaties (consultants, overheids- of profitorganisaties kunnen niet inschrijven).
 • Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, snel inschrijven is dus de boodschap.
 • Vragen? Je kan contact opnemen met kirsten.dhooghe@verso-net.be

  Inschrijven is niet meer mogelijk, deze workshop is volzet.   

 

> Antwoord op een krappe arbeidsmarkt 

Deze workshop is een antwoord voor organisaties op een krappe arbeidsmarkt. Voor 1 vacature vind je nog slechts 7,1 kandidaten, voor 100 oudere werknemers staan er maar 60 jongere collega’s klaar. Bovendien stijgt de uitbreidingsvraag in de social profit nog als gevolg van de vergrijzing. Die krapte op de arbeidsmarkt geldt dus zeker ook voor de social profit. Verso bundelde deze en andere cijfers in een nieuwe publicatie, die ook uitwegen voorstelt. Deze publicatie presenteren we op onze studiedag van 16 mei over krapte op de arbeidsmarkt